Uvoz skoro duplo veći od izvoza

Bez autora
Jun 24 2012

Iz Republike Srpske u prvih pet mjeseci ove godine izvezena je roba vrijedna blizu 966 miliona maraka, dok je uvoz iznosio 1,76 milijardi KM. Ostvareni izvoz u ovom periodu manji je za 3,5 odsto, dok je uvoz veći za 6,1 odsto nego u istom periodu prošle godine. Ukupan obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 2,728 milijardi maraka. Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 796,747 miliona maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 54,8 odsto. Republika Srpska najviše je izvozila u Srbiju i to u vrijednosti od 155 miliona KM, te u Italiju, gdje je izvezena roba vrijedna 153 miliona KM. Najveća vrijednost uvoza od 428 miliona KM ostvarena je u razmjeni sa Rusijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti 297 miliona KM.

Uvoz skoro duplo veći od izvozaIz Republike Srpske u prvih pet mjeseci ove godine izvezena je roba vrijedna blizu 966 miliona maraka, dok je uvoz iznosio 1,76 milijardi KM, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Ostvareni izvoz u ovom periodu manji je za 3,5 odsto, dok je uvoz veći za 6,1 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Ukupan obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 2,728 milijardi maraka.

- Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 796,747 miliona maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 54,8 odsto - pokazuju podaci Zavoda.

Republika Srpska najviše je izvozila u Srbiju i to u vrijednosti od 155 miliona KM, te u Italiju, gdje je izvezena roba vrijedna 153 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 428 miliona KM ostvarena je u razmjeni sa Rusijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti 297 miliona KM.

Negativni trendovi nastavljaju se i dalje u oblasti industrijske proizvodnje u Srpskoj, pa je tako proizvodnja u prvih pet mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine manja za 3,9 odsto.

Industrijska proizvodnja ostvarena u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle manja je za 4,6 odsto. U odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2011. godini manja je za 5,6 odsto, dok je u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine veća za 2,8 odsto.

- Posmatrano po ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda zabilježen je pad proizvodnje energije za 0,8 odsto, trajnih proizvoda za 1,8 odsto, netrajnih proizvoda za osam odsto i intermedijarnih proizvoda za 8,2 odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda veća za 3,1 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Robna razmjena BiH

Prema podacima Agencije za statistiku, BiH je u maju ostvarila ukupan robni promet sa inostranstvom u vrijednosti od oko dvije milijarde KM, od čega se na izvoz odnosi 706 miliona KM ili 35 odsto, a na uvoz milijardu i 315 miliona KM ili 65 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 53,7 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik